Kitten

Je huisdier vaccineren en nakijken, waarom en wanneer?

Voor velen van ons zijn ze onze grootste vriend en horen ze er helemaal bij; onze huisdieren. We verwennen ze, spelen met ze en we zijn verdrietig als ze ziek worden of erger. Voor zowel honden als katten gaat het leven relatief snel. De meeste van hen worden maar tussen de tien en vijftien jaar oud en dat betekent dat gezondheidsproblemen zich snel kunnen ontwikkelen. Het is dan ook belangrijk problemen zo vroeg mogelijk te ontdekken, waardoor een eventuele behandeling een kans van slagen heeft. Een jaarlijkse check-up oftewel een gezondheidscontrole is hiervoor de beste manier. Bij Dierenkliniek De Zuiderdracht in Oosterblokker vertellen we u hier graag meer over.

Waarom een gezondheidscontrole?
Voor een gezondheidscontrole ga je één keer per jaar met je hond of kat naar de dierenarts. Hij of zij brengt vervolgens de gezondheid van je huisdier volgens een vast aantal controlepunten in kaart. Zo wordt er standaard gekeken naar de conditie van de huid, de oren, de ogen, het gebit, de lymfeknopen, ademhaling, hart en longen en naar het gewicht. De bevindingen worden meteen vastgelegd in een medisch dossier, zodat alle gegevens over de gezondheid van je dier altijd terug te vinden zijn. Is je huisdier nog een pup of kitten, dan wordt ook gekeken naar eventuele (aangeboren) afwijkingen, zoals een navelbreuk en de stand van de heupen.

Wanneer en waarom ook vaccineren?
Voor een gezond, lang en leuk leven is het ook verstandig je hond of kat regelmatig te laten vaccineren tegen diverse virussen en bacteriën die je dier ernstig ziek kunnen maken. Met een vaccinatie worden ernstige ziektes, soms zelfs met dodelijke afloop, eenvoudig voorkomen. Bij vaccineren wordt een ziekteverwekker (virus of bacterie) in een verzwakte vorm toegediend via een injectie, waarna het lichaam antistoffen aanmaakt.


Met vaccineren start je het best als je huisdier nog heel klein is. Door de vaccinaties hierna volgens een vast schema te herhalen, ontstaat een basisafweer tegen verschillende aandoeningen. Is je huisdier eenmaal volwassen, dan volstaan opfrisvaccinaties om de antistoffen op peil te houden. Bij de ziekte van Weil (ook wel rattenziekte genoemd) bij de hond en de niesziekte bij de kat betekent dit een jaarlijkse injectie. Ook als de kat nooit buitenkomt, want niesziekte verspreidt zich gemakkelijk via de mens door hand- en/of kledingcontact. Voor andere aandoeningen volstaan andere frequenties, die de dierenarts aan zal geven.


In principe ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor een gezondheidscontrole en voor de eventuele inentingen, maar heb je vragen of denk je dat je hond of kat iets onder de leden heeft, wacht dan niet tot een oproep, maar neem contact op. We staan voor jou en je huisdier klaar.


Meer weten over vaccinaties en controles van je huisdier? Bij Dierenkliniek De Zuiderdracht in Oosterblokker geven we je graag advies.

Feed